Select Page

Pod sloganom To be is to do, započela je TEDx konferencija u Vršcu. I definitivno je bila posebna, kako sama po sebi, uopšteno, tako i meni lično.

 

TEDxVrsac konferencija

Završetak konferencije TEDxVršac, foto: Facebook/Jelena Ilić

 

TEDxVrsac je bila prva takva konferencija u Vršcu, i postala je jedna od ukupno četiri TEDx konferencije u Srbiji. Takođe, ovo je meni bila prva TEDx konferencija na kojoj sam držao govor, i desila se, ni manje ni više, nego u jednom prelomnom trenutku u mom životu.

 

“Jednom kad donesete odluku,

čitav svemir se udruži da bi se ostvarila.”

Ralph Waldo Emerson

 

TEDxVrsac

 

 

TED je neprofitna organizacija osnovana pre više od dvadeset godina, sa misijom širenja inspirativnih ideja i priča. A TEDx program besplatnih licenci je osmišljen kao mogućnost da grupe i pojedinci širom sveta organizuju nezavisne konferencije u duhu TED-a.

“Hvala vam svima što ste doprineli ostvarenju mog sna, koji sam tri godine sanjala”, sećam se i dalje reči Snežane Đenić, idejne pokretačice i nositeljke licence ove konferencije. Iskreno se divim istrajnosti i posvećenosti nje i čitavog tima i svih volontera koji su mesecima unazad naporno radili, a godinama sanjali da u svom gradu pokrenu ovakvu priču. Zahvalan što sam i ja imao priliku da postanem deo te priče i prenesem ideje svog tima, koji želi da tehnologiju i nove komunikacije koristi za pozitivne društvene i lične promene.

Izaći iz sebe

 

ulica

 

Ponekada je u životu potrebno da izađemo – iz zone komfora, iz uobičajenih navika, iz svog grada, iz svoje zemlje, iz svakodnevice… iz sebe – da bismo se zapravo vratili sebi. I tako se vraćamo na to da se TEDxVršac desio u prelomnom trenutku mog života.

 

Poslednjih dve i po do tri godine, radio sam u dve međunarodne kompanije, zatim za klijente iz 6 zemalja, od Njujorka do Skandinavije, barem 10 puta bio u inostranstvu, priveo fakultet kraju, upisao master studije na Rome Business School sa delimičnom stipendijom, preveo svoju prvu knjigu, radio na dva startapa, držao radionice i govore… i mada je to sve zaista sjajno i mnogima je delovalo kao bajka, baš po povratku sa najdaljeg putovanja svog života, ja sam pregoreo. Kao nekada ranije, pre, čini mi se, čitave večnosti, a zapravo svega 7-8 godina, počeo sam da dobijam napade panike i plašim se svega.

Milošu, koji je do pre neki dan preko Indije putovao za Hong Kong, sada bi lupalo srce od ideje da treba otići u prodavnicu po namirnice.

Milošu, koji je radio na gomili projekata, različitih kampanja, i čega sve ne, sada bi se povraćalo od pomisli na Goodreads konkurs ili najobičniji Fejsbuk status.

Osećao sam se bespomoćno, i to stanje me je kao bujica razvlačilo i bacalo po kamenju – od jutra kada bih se probudio sa mučninom, do večeri kada sam imao košmare.

 

Između najgorih trenutaka te bujice i mog govora na TEDx-u, bilo je manje od 3 nedelje.

Ali već u trenucima pred moj govor, bio sam bolje.

I kući sam se vratio kao stari-novi ja.

Doći sebi

 

 

Milos Belcevic TEDxVrsac

 

Nije mi namera bila da previše pričam o sebi, ali zaista je bio neophodan kontekst zbog toga što sam zaista mislio to što sam rekao: da je TEDxVrsac bio vrlo poseban događaj, kako sam po sebi, tako i meni lično. I da se desio u prelomnom trenutku mog života.

Verujem da je svako ko se tog 5. juna našao u Vršcu doživeo nešto posebno. Kao kockice koje su se složile što se mene tiče, tako je i neka ideja, rečenica, trenutak… bio namenjen samo njima. Osim što se čitav univerzum udruži kada jednom donesete odluku, verujem da nam svima poruči nešto – baš u određenim trenucima, baš ono što nam je trebalo.

Ko je bio na konferenciji mogao je čuti uzbudljive priče o zvezdanoj prašini staroj milijardama godina i hemijskim elementima koji su deo nas, a nastali su u zvezdama; o problemu svesti i veštačke inteligencije… upoznati se, u interdisciplinarnom duhu TEDx-a, sa sjajnim naučnicima, filozofima, umetnicima

Bio je tu i fenomenalni Ptiki čiji sam kratki kurs samoodbrane od birokratije konačno čuo uživo; sjajni mladi momak koji još ni srednju školu nije završio, a naređao je gomilu nagrada u sferi ekologije, hemije i biologije i osmislio rešenje za navodnjavanje koje može drastično izmeniti način na koji uzgajamo biljke i mnogo doprineti zaštiti okoline; te moja draga, svestrana prijateljica Marija Mitrovanov, direktorka portala iSerbia, filozof i pokretačica sjajnih ideja i projekata.

 

Za sve koji putuju

 

Ukoliko ste i sami u nekom prelomnom periodu, ako vas je uhvatila bujica ili vas nose svakodnevne struje… Izdržite.

Ima lakih i teških dana – ali zaista je poenta u tome da treba izdržati, nastaviti dalje. Ukoliko vam je potreban odmor, odmorite, ukoliko vam je potreban restart, restartujte se. Započnite sve iznova ako treba… ali uvek ostavite vremena da primetite posebne trenutke, da čujete neke nove priče, jer možda je neka namenjena baš vama.

Ovog juna, TEDx Vršac je bio sjajno mesto za to.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •