Select Page

Pokrenuli smo, u oktobru, izdavačku kuću. Dve knjige kasnije, mnogo stresa, nošenja “digitalne” verzije fizički na CD-u za CIP, prenošenja kutija i kutija knjiga, sa povređenom nogom, dopisivanja sa autorima u svako vreme i nevreme, zapita se čovek – Koji mi je ovo trebalo u životu i zašto nisam lepo kupio bitcoine?

milos-belcevic-izdavastvo

 

Približava se Nova godina, i to je tradicionalno vreme za razmišljanje o novim odlukama, idejama, željama, snovima…

Ja ponekad volim da batalim želje i razmišljanja o budućnosti, i da se, baš obrnuto, osvrnem na tekuću, još malo pa staru godinu – da razmislim gde sam to, šta sam radio…

Ova godina je bila jedna od najboljih i jedna od najgorih godina u mom životu… Valjda to tako i ide. Otkako sam dao otkaz u staroj firmi, pre sad već još malo pa dve godine, i postao full time frilenser, život mi se drastično promenio. 2016. je godina u kojoj sam najviše toga naučio, najviše toga uradio, najviše toga divnog podelio, najviše putovao i najgoru depresiju pregrmeo.

Početkom godine pričao sam o frilensingu u KZM Gnezdo, pa na RTS-u, radio sam u 5-6 zemalja, a u desetak boravio (Hong Kong kao def. pobednik), proslavio 5 godina veze, pričao na TEDx-u, postao ujak, uživo čuo Placebo, Moddija, ANOHNI, Massive Attack, proslavio klijenta iz 10. zemlje, pa onda skoro dogurao do 15. različitih zemalja, bio na dodeli nagarde u sećanje na Žanu, u okviru fondacije koju smo 2015. osnovali, pričao o content marketingu u Startitu… u oktobru osnovao izdavačku kuću… I tu se vraćamo na poentu teksta.

Hešteg: Šta je meni ovo trebalo u životu?

Pokrenuli smo, dakle, u oktobru, izdavačku kuću. Dve knjige kasnije, mnogo stresa, nošenja “digitalne verzije” fizički na CD-u za CIP, prenošenja kutija i kutija knjiga, sa povređenom nogom, dopisivanja sa autorima u svako vreme i nevreme, zapita se čovek: Koji mi je ovo trebalo u životu i zašto nisam lepo kupio bitcoine?

 

Sa aspekta frilensera i preduzetnika, možda je zaista bilo bolje kupiti bitcoine. Da sam u oktobru kupio 2-2.3 bitcoina novcem uloženim u knjige, do danas bi se investicija vratila, uvećana za 25-26%, znači nekih 450-500 evra u plusu. Not bad at all. Sa čisto finansijskog aspekta, definitivno pametnija odluka. (Realno, za knjige je realan ROI manji i povrat sredstava duži).

Međutim, sa aspekta nekog ko veruje da dobre priče menjaju svet, apsolutno sam zazdovoljan, pa makar uloženi novac ne pomirisao.

Nije sve u novcu

Sa promocije Crnog dijamanta na Gamescon-u i Beogradske beležnice u Poletu

Sa promocije Crnog dijamanta na Gamescon-u i Beogradske beležnice u Poletu

 

Sećam se da je u jednom intervjuu Laurie Anderson pričala o tome kako joj je finansijski savetnik rekao da kao okupaciju ne može da stavi umetnica, pošto su joj godišnji prihodi od umetnosti preniski. Money makes the world go round, i možda zaista živimo u takvom svetu, ali to ne znači da se sve vrti oko novca, niti da se tako moramo ponašati.

Mali-veliki uspesi i neke nove priče

Kao mlada izdavačka kuća koju su, krajem godine, iz entuzijazma pokrenuli prijatelji, već smo uradili mnoge kul stvari.

Objavili smo dve knjige domaćih autora.

Crni dijamant, autorke Ksenije Pešić je srpski ženski debi na polju naučne fantastike sa izraženim elementima epske fantastike, ujedno i prva knjiga edicije ALT posvećene domaćoj epskoj i naučnoj fantastici.

Beogradska beležnica, autora Siniše Stojanovića je njegov prvi roman, a peta napisana knjiga, ujedno i prva knjiga edicije Trop Autsajder.

Sa najvećom norveškom izdavačkom kućom, sklopili smo ugovor o izdavanju knjige Društvene mreže za istraživače, PR konsultante i stručnjake. Za istu knjigu dobili NORLA prevodilački grant.

U sećanje na Žanu Borisavljević, ustanovili smo istoimenu ediciju dečje književnosti i literature za roditeljstvo.

Kupili smo prava na knjigu Startap za 7 dana, Amazonov bestseler i jednu od najpopularnijih knjiga australijskog preduzetnika, govornika, nagrađivanog autora i content marketara, o kome su pisali Forbes, Inc. Mashable, Fox…

 

Ne žalim za bitcoinima, ali ih primam ;)

Ako želite da pratite rad izdavačke kuće, lajkujte Kovačnicu priča na Fejsu, spremamo još sjajnih priča i iznenađenja za narednu godinu :)

Vrlo uskoro se vidimo i u knjižarama, a do tada možete poručiti knjige online – prihvatam i bitcoin :p

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •